Alles over druïden binnen de Keltische samenleving

Druïdisme is de religie van de Kelten. In de Keltische samenleving waren de druïden erg gewaardeerd. Binnen de Keltische samenleving hadden zij meerdere rollen. Ze waren raadsheren van de koningen binnen de samenleving, maar traden tegelijkertijd ook op als rechter en priester. De druïden waren ook de mensen binnen de samenleving met een grote astronomische kennis. In dit blogartikel lees je meer over de druïden binnen de Keltische samenleving.

De geschiedenis van de druïden

De druïden worden in eeuwenoude bronnen besproken. De oudste bronnen waar de druïden in voor kwamen waren van de derde eeuw voor Christus. Het woord druïde staat voor ‘wijsheid’ en ‘weten’. De druïden hadden erg veel respect voor de natuur. De sterren, de maan en de zon waren heilig voor hun. In deze religie nam vooral de eik een bijzondere plek in. Ook rivieren, de maretak en de hulst werden erg gewaardeerd.

De druïden: een relevante functie

Binnen de Keltische samenleving hadden de druïden een zeer belangrijke positie. Ze hadden meerdere belangrijke functies. Ze gaven advies aan de koning, traden op als rechter en wetenschapper en soms zelfs als arts. De adviezen die ze gaven, waren voornamelijk gebaseerd op tekens/symbolen die ze haalden uit de natuur. De druïden kwamen altijd op een grote plek in een eikenwoud bij elkaar. Dit was voor hun een heilige plek omdat hier de heilige eiken stonden. Druïden kregen deze functies niet zomaar. Soms waren ze meer dan 20 jaar in de leer om de functie uit de kunnen oefenen. Was er oorlog of juist een onderhandeling om vrede te krijgen? Dan werd dit vaak niet gedaan zonder toestemming van de druïden. In ruil voor hun adviezen konden de druïden ook profiteren van meerdere voordelen binnen de samenleving. Ze hoefden bijvoorbeeld geen belasting te betalen en ze waren vrijgesteld voor de krijgsdienst.

In dit blogartikel heb je meer gelezen over de druïden binnen de Keltische samenleving. De druïden hadden meerdere belangrijke functies binnen de samenleving en werden zeer gewaardeerd binnen de samenleving.