Is spiritualiteit ook een geloof?

Als je mensen vraagt of ze gelovig zijn dan krijgt je zo nu en dan het antwoord dat mensen niet geloven, maar wel spiritueel zijn. Dan leg je het als vraagsteller al snel naast je neer. Maar is spiritualiteit ook een geloof? Want je gelooft wel dat er iets is. Veel mensen geloven als ze spiritueel zijn bijvoorbeeld in reïncarnatie. En dat er wel iets is als we dood gaan, een soort van hemel. Als je het goed op die manier gaat bekijken is het ook een soort geloof.

Maar dan niet per se bepaald door dat er een God is die alles regelt en gemaakt heeft. Als je het gaat vergelijken zijn er wel dingen die overeen komen. Zo gaan veel mensen die gelovig zijn bidden. Er zijn ook veel mensen die spiritueel zijn die gaan mediteren. Men zegt dat ze zich dan meer in zichzelf keren. Anderen beweren in contact te staan met het universum als ze aan het mediteren zijn.

Maar uiteindelijk komt het er gewoon op neer dat je gefocust bezig bent, tot rust komt en ergens energie en kracht vandaan weet te halen. Maar uiteraard zijn er ook verschillen. Zo zijn er mensen die aanhangers van spiritualiteit zijn. of liever gezegd een spiritueel leven leiden, die met energie werken. Zij zeggen dat alles energie heeft en dat ze daardoor bijvoorbeeld mensen kunnen helen. Hoofdpijn weghalen en andere klachten. Ook op geestelijk vlak kan dit volgens sommigen zijn werk doen.

En het zien van geesten? Hoewel men in een geloof ervan is overtuigd dat we naar de hemel gaan, zegt men niet dat geesten bestaan. En als het al wel zo is dan is het vaak al slecht, zoals bijvoorbeeld demonen en dergelijke. Maar net zoals met veel dingen, zal men het daar naar alle waarschijnlijkheid toch nooit over eens worden. Maar als je een heel erg sterke aanhanger of gelover van het spirituele bent, dan mag men dat best als een geloof zien. Want dat is natuurlijk ook wat alle andere geloven doen.

Dus het noemen van een spiritueel iemand als ongelovige is eigenlijk iets wat niet helemaal kloppend is. Uiteindelijk geloven ze wel in iets. In meerdere dingen. En dat het niet op dezelfde manier is zoals het in de kerk er aan toe gaat, wil natuurlijk niet zeggen dat het dan niet juist is. Belangrijk is het dat iedereen zich met zijn geloof in zijn waarde laat. En natuurlijk zijn de extremisten in het geheel een uitzondering.

Maar dat zijn naar mijn optiek ook geen echte gelovigen. Die zoeken alleen het uiterste op en plegen in de naam van hun geloof geweld. Dus als je vraagt of spiritualiteit een geloof is, dan zou ik er volmondig ja op willen zeggen. Maar het is uiteraard aan een ieder om dat op zijn eigen manier in te vullen.

Als je er niemand iets mee aandoet, kwetst, dan is het toch goed? En als je het zelf nou niet helemaal gelooft, dat wil dan toch niet zeggen dat er geen waarheid in zit? Want geloof is vooral krachtig door de betekenis van het woord zelf.

Als je geïnteresseerd bent in spirituele spullen kijk ook bij New Age Groothandel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *